Hrvatsko likovno društvo amaterska je likovna udruga koja okuplja umjetnike amatere iz cijele hrvatske i za cilj ima razvoj njihovih umjetničkih potencijala. Okosnica je svih vrsta likovnog izričaja, od slikarstva do novih medija, keramike i skulpture.

POVIJEST

Kada je 20. siječnja 1982. godine na poticaj likovnog kritičara prof. Juraja Baldanija, grupa entuzijasta utemeljila ”Zajednicu likovnih radnika Zagreb”, okupivši akademski neobrazovane likovne stvaraoce Zagreba, ali i cijele Hrvatske, nije mogla niti pretpostaviti da će cijela ta ideja imati takav odjek. Zajednica je pomagala nadarenim slikarima i kiparima u njihovom daljnjem razvoju. Impresivan je popis onih, među kojima su i današnji afirmirani umjetnici, koji su ’80.-ih sudjelovali na brojnim izložbama, simpozijima i kolonijama što ih je zajednica organizirala po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu (o svemu tome svjedoči knjiga ”100 slikara i kipara” – prva u nizu o radu HLD-a).

Domovinski rat je početkom ‘9o.-ih preoblikovao dotadašnju živu amatersku scenu, te utjecao i na rad samog Društva. Ono je u tim godinama tragalo za svojim novim smislom i identitetom, a njegovi članovi su se pojedinačno aktivno uključivali u obranu domovine ili su je svojim likovnim prilozima obilato pomagali.

Ta probuđena humanitarna crta postat će trajna karakteristika i okosnica budućeg rada društva.

NOVIJE VRIJEME

”Zajednica likovnih radnika Zagreb” preimenovana je 01. veljače 1998. godine u ”Hrvatsko likovno društvo”, naglašavajući da se ne radi samo o uskom krugu likovnih stvaralaca iz Zagreba, već i iz cijele Hrvatske, pa mu prema tome pripada i posebno mjesto na kulturnoj sceni nove države.

Kroz zajednicu i društvo prošlo je više od 600 članova, dok HLD danas broji stotinjak registriranih članova. Društvo okuplja članove različite životne dobi, premda starije, ali godinama broji sve više novijih, mlađih i raznovrsnih generacija.

Iako su razlike velike u likovnom opredjeljenju i načinu rada, u skladu s vremenom i općom kulturnom scenom HLD raste i razvija svoje umjetničke poglede. Možemo se pohvaliti velikim rasponom umjetničkog izričaja, od klasičnog slikarstva i danas već pomalo zaboravljenih tehnika do suvremenih likovnih tehnika, novih medija, te zaista hvale vrijednom grupom keramičarki i kipara.

DANAS

Hrvatsko likovno društvo uz bezrezervnu pomoć svojih članova volontera opstaje i radi kao najaktivnija i najbrojnija amaterska likovna udruga u Hrvatskoj. Jedina je koja se može pohvaliti svojim vlastitim galerijskim prostorom kroz koji godišnje prođe tridesetak što skupnih, što samostalnih izložbi uz stalna gostovanja drugih renomiranih umjetnika raznolikih umjetničkih izričaja. Bez lažne skromnosti iza rada Hrvatskog likovnog društva stoje mnoga priznanja, nagrade i plakete, te kao takvo, svim novim budućim članovima zaista može ponuditi mnogo.